Share/Bookmark

sâmbătă, 27 martie 2010

Băi, stinge becul!

Cum de ce? Azi e Ora Pământului. Ca să arăți că nu ești un egoist cu mintea-ngustă, stinge și tu becul o oră, de la 20:30 (ora locală). Doar nu mori! Și dacă nu știi exact despre ce e vorba, uită-te la filmulețul următor. E o acțiune care a pornit în 2007 în Sydney, Australia, când 2,2 milioane de oameni s-au unit pentru a arăta că doresc acțiuni împotriva încălzirii globale și distrugerii mediului. Au făcut cel mai simplu lucru pe care il puteau face: au stins lumina timp de o oră. Anul trecut, un miliard de oameni au făcut la fel, de la locuitori din Hanoi, Vietnam, la francezii din Paris, la italienii din Roma sau letonii din Riga.

sâmbătă, 20 martie 2010

Greenpeace împotriva Kit-Kat

Pentru că Nestlé, producătorul Kit-Kat, folosește ulei de palmier de la companiile care își bat joc de pădurile indoneziene, amenințând stilul de viață al localnicilor și împingând urangutanii spre extincție.

Cu toții merităm o pauză, dar merită să mușcăm din prețioasele păduri? Tot ce cere Greenpeace e ca în locul acelui ulei să fie cumpărat un ulei de la companiile care apreciază viața de pe această planetă și care fac tot posibilul pentru reîmpădurire și tratarea planetei noastre și a tuturor viețuitoarelor de pe ea cu respect.

Have a break? from Greenpeace UK on Vimeo.

luni, 15 martie 2010

Știai că...

Una dintre cele mai mari descoperiri ale lumii și în opinia mea cea mai mare descoperire științifică a secolului 20 nu a fost premiată cu un Nobel. Este vorba de descoperirea ADN-ului și recunoașterea acestuia ca material din care sunt făcute genele și din care sunt alcătuiți cromosomii. Articolul publicat de Oswald Avery, Colin MacLeod și Maclyn McCarty (care între noi fie vorba nici măcar n-a fost publicat într-unul din jurnalele de top științifice, cum ar fi Cell sau Nature, ci în mai puțin cunoscuta The Journal for Experimental Medicine) nu a fost prea mult băgat în seamă de cercetătorii vremii pentru simplul motiv că molecula propusă de cei 3 era prea ”simplă” din punct de vedere chimic. Au trecut ani până când restul lumii a ajuns la nivelul celor 3. Totuși, ei nu au primit niciodată râvnitul premiu. După cum spunea Arne Tiselius (laureat al premiului Nobel), Avery este cel mai meritoriu cercetător ce nu a primit un Nobel pentru munca sa. Cine e interesat de articolul publicat de cei 3 îl poate găsi aici.

marți, 9 martie 2010

Recomandare muzicală - Andre Rieu live in Maastricht 2009

Îmi permit să o fac pentru că este într-adevăr ceva minunat. Am cheltuit 2 ore de viață pentru a viziona acest concert și aș mai face-o de vreo 30 de ori (cu aproximare :) ).

Dacă te-ai săturat de manele, emisiuni de televiziune cu țigani, agramați, hoți, violatori, criminali, băsescu și mopul lui, boc, certuri între zăvoranca și mă-sa, dudui care își pun implanturi și ajung să cânte (de când o dată cu punerea de silicoane îți pui si voce tot n-am înțeles), stereotipul ”jos comunismul”, credit doar cu buletinul, prețuri prohibitive, curățenia de Paște, becali gigi, dorei, sute de kilometri de autostradă fictivă, mai pe scurt cam tot ce înseamnă românia de azi, cam tot ce te înconjoară pe stradă, în autobuz/taxi/tramvai/metrou, la școală, la serviciu, în scara ta de bloc, la casele din cartierul tău atunci trebuie să-l urmărești pe Andre Rieu live in Maastricht 2009.

Din păcate nu cred că poate găsi cineva DVD-ul în românia (mai important e să se vândă super-extra-mega-giga-tera-penta-benga-macro-kilo-compilația anului 2010, volumul 43 al enciclo-proiectului ”manele intra-venos”, sprijinit de fundația ”scuipă pe bancnotă, pune-o pe frunte”), însă torrent-ul este aici și aici (unul din cele două linkuri, nu contează care).

Este un spectacol cum rar se vede prin românia (unul din exemplele de anul acesta este trecutul concert al lui Sarah Chang, adusă de Cruciada Culturii). Are de toate: cea mai bună muzică (Time to Say Goodbye, Earth Song, You'll Never Walk Alone, arii celebre), comedie de bun gust, culoare. O să zâmbești și asta o să-ți facă bine. Poate o să plângi, dar și asta o să-ți facă bine. O să-ți arate cum se trăiește și cum se simte ceva, orice, în partea de vest a europei. Asta nu e bine. Pentru că o să-ți dai seama că tu ai uitat să simți ce simțeau privilegiații spectatori ai acelei seri, sau mai rău, că nu ai simțit niciodată și e prea târziu să înveți. Oricum ar fi, aruncă cu un ochi peste felia de concert de mai jos și dacă-ți place, ia-l și aruncă cu ambii ochi în el. Sau succes în găsirea de bilete la concertele lui (se vând de parcă se dau gratis).


marți, 2 martie 2010

Studiu de caz

Sau de ce Olanda este unde este, iar România este unde este:


(înainte de un meci de Cupa Uefa, în 2009, pe terenul lui Ajax Amsterdam)


Pentru cei ce nu înțeleg foarte bine limbajul de stadion: ale ale, ale ale, pleacă din ghencea ciobane, urmat de: pleacă din ghencea, becali pleacă din ghencea, pleaaaacăăăă din ghencea, becaliiii pleacă din ghencea..., încheiat cu: pleacă, mori, vinde, vinde, vinde, pleacă, mori!

Și acum, cine poate spune diferența dintre cele două videoclipuri? Exact, noi nu avem în toată țara un stadion ca în primul filmuleț!

Felie de Olanda - Wereldmuseum (Muzeul Lumii)