Share/Bookmark

miercuri, 18 august 2010

Ceva amuzant rău rău de tot...

Am văzut azi la știri cum un preot se plângea că nu are bani și chiar a avut îndrăzneala să spună că 85% din preoții români trăiesc la pragul sărăciei. Nu, cică nu e o localitate, ci sunt săraci. Hai mai dă-o-n 13-14. Înseamnă că șoferii ăia în sutană la volanul unui Audi sau Maserati sunt deghizați de Halloween.

Pe mine mă amuză incredibil cum se plâng unii că dau bani asistentelor și medicilor în spitale (care au cu adevărat salarii mizere iar dacă nu vrei să se gândească la ce mănâncă mâine cât timp îți scot ție apendicul, poți băga mâna în portofel) însă toți tac mâlc atunci când vine boboteaza și buzunarele popilor sunt ticsite. Bani peste bani. Bani pentru cununii, înmormântări, botez și toate celelalte. Poate sunt câțiva care cred că Dumnezeu stă cu extrasul de cont în față și de aceea dau bani. Eu unul nu cred. Pentru că banii ăia nu merg în vreun cont sau către cineva care are nevoie de ei. Dimpotrivă, cei care au nevoie de bani îi dau, iar aceștia merg la benzina/motorina pentru super-mașina popii sau în dotarea săracei lui vile cu 40 de camere. Ca să nu mai vorbim de cutia milei din fiecare biserică (hai, aproape fiecare, poate o fi un popă cinstit că altfel e cam nasol...)

Însă să-i vedem pe ceilalți 15% din popi, să vedem cam cât câștigă pe lună. Ghicește cineva? Cât un profesor cu gradul I, cât un medic de familie, cât un chirurg? Nu. Răspunsul e mai jos puțin (datele sunt din 2008):

patriarhul daniel ia lunar cel puțin 12.000 de lei (120 de milioane de lei vechi), dintre care 8000 reprezintă indemnizația de la stat.

mitropoliții și arhiepiscopii iau cel puțin 11.000 de lei, dintre care 7300 indemnizația de la stat.

episcopii iau cel puțin 9000 de lei, dintre care 6300 de la stat.

Ca să nu mai aduc vorba de averile bisericii române, estimate la 3 miliarde de euro. Nu ați vrea voi, săracilor popi, să fiți plătiți din acei bani? Hai serios, că doar e criză. Și mai încet cu băgatul mâinii în buzunarul enoriașilor. Se poate?

2 comentarii:

  1. Foarte adevarat! Am botezat saptamana trecuta un bebe si popa a strambat din nas ca i-am dat "numai" 100 ron. Bine ca statul roman a taiat din fondurile de cercetare si din cele pentru sistemul de sanatate ca sa dea mai mult la biserici. Nu exista vata, tifon si alcool sanitar in spitale, dar "trebuie" sa construim Catedrala Neamului ca sa ne mantuim... :|

    RăspundețiȘtergere
  2. iți spun eu care-i treaba: guvernanții noștri mult iubiți și stimați aveau 2 variante: în prima tăiau de la popi și astfel cercetarea mergea înainte, spitalele erau aprovizionate, totul bun și frumos. Apărea însă o problemă: câțiva oameni tot ar fi crăpat, popii nu i-ar fi înmormântat (grevă, nu?) iar sufletele lor ar fi bântuit pe întreaga suprafață a româniei, ceea ce ar fi dus la scăderea productivității (aici trebuie să-ți imaginezi un programator ce stă în fața biroului și se uită din 5 în 5 minute în spate pentru că simte o mângâiere pe umăr). A doua variantă a fost și cea adoptată: lăsăm popii în pace dar luăm de la gura celorlalți. bineînțeles, numărul celor care crapă crește exponențial, însă țara va ieși din criză. Pentru că nu-i așa, decât să punem detectoare de fum și sisteme anti-incendiu în toate spitalele și locurile publice, mai bine punem o cărămidă la catedrala mantuirii neamului prost.

    RăspundețiȘtergere