Share/Bookmark

sâmbătă, 25 februarie 2012

Inimă într-o placă - aproape

Da, stiu, pe blog a fost secetă mare. Mare de tot. S-au întâmplat multe lucruri interesante, iar faptul că acum sunt master of science și mi-am început doctoratul este unul din ele.

Această micuță ploaie ce întrerupe seceta este cauzată de ceva ce mie mi s-a părut absolut senzațional, un rezultat al cercetării pe care o fac acum. Un rezultat neașteptat și care a venit ca mărul lui Newton, exact când eu vroiam altceva.

Înainte de a vă arăta, trebuie o mică lecție de biologie. Răbdare și încredere. Sau dacă nu, treci direct la film.

În acest moment fac cercetare pe celule stem embrionare. Liniile de celule stem embrionare se derivă cultivând embrionul în stadiul de blastulă (un stadiu timpuriu în care practic este o bilă de celule învelită de alt strat de celule din care se vor forma țesuturile extra-embrionare - placenta, etc.) într-un amestec de proteine care ajută la derivarea acestui tip de celule. Făcând eu acest lucru, am avut surpriza ca acum câteva zile să observ în una din plăci celule cardiace. Avem o teorie acum despre cum s-au format, știm în mare de ce, nu este nimic senzațional, astfel de celule se diferențiază ușor. Însă atunci când vezi prima dată astfel de celule este uimitor. Îți vine greu să crezi. Aaa, poate am uitat să menționez ceva. Celulele cardiace se contractă. Singurele și de capul lor. Regulat, la unison, este ceva absolut incredibil de văzut. Unde cu o zi în urmă aveam celule care nu făceau nimic, a doua zi am văzut celule ce se contractau.

Filmarea este însă de o calitate destul de slabă pentru că nu am avut timp să fac una bună și a trebuit să improvizez. În primul film sunt celulele crescute de mine, în al doilea sunt celule cardiace umane (ale mele sunt de șoareci) care se văd mai clar.
 

4 comentarii:

  1. e grozav!stiam ca cel.cardiace au"automatismul cardiac " nu am vazut niciodata filmat cum aceste cel se contracta...ce surpeiza!!!! FASCINANT!!!!Ma intreb ,cind sunt pe mina ta astea cum e?!Cred ca e ceva grozav sale vezi cum pulseaza!
    Mult noroc iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super tare Alex ! Ma bucur ca ai rezultate asa bune.Succes în continuare

    RăspundețiȘtergere