Share/Bookmark

duminică, 13 decembrie 2009

Revista românească Pulă



Cred că nici unul dintre cititorii acestui blog nu știe că această revistă nu este o scornire de-a mea. Ea chiar a existat.

Pulă, subintitulată Revistă de Pulă Modernă sau Organ Universal, este o revistă avangardistă românească scoasă de Aurel Baranga, Gherasim Luca, Paul Păun și Jules Perahim. A apărut într-un singur număr, pe data de 1 octombrie 1931. Conform lui Sașa Pană, 20 de exemplare au fost imprimate, dintre care doar 7 exemplare au fost distribuite. În interiorul revistei se află o fotografie cu doi dintre autori, în pielea goală, sub care se află precizarea: ”Redactorii șefi ai revistei Pulă la lucru”. Dintre cele 13 exemplare, unul a ajuns la Sașa Pană, directorul revistei ”unu” (da, scris cu litere mici pentru că se dorea ca următorul număr să se numească doi și asa mai departe; această revistă a fost publicată între 1928 și 1935), iar altul i-a fost trimis profesorului lor, Nicolae Iorga, cu dedicația ”Tu ai? N-ai!”. Ultragiat, Iorga i-a reclamat pentru ”conținutul pornografic” al publicației. Drept urmare, ajung la tribunal și stau câteva zile în spatele gratiilor înainte de a fi amnistiați.

Eh, asta da pagină de istorie literară. De ce nu mi-a putut zice nimeni nimic de această revistă în liceu? Doar este o mișcare avangardistă în literatura noastră, și din câte știu eu, singulară. Nuuu, Doamne-ferește. În shimb mi s-au băgat pe gât ”Enigma Otiliei”(pe care n-am citit-o nici până azi și totuși trăiesc bine-mersi, chiar studiez biologie moleculară - în engleză hahaha - la o universitate cât de cât prestigioasă) și poezii de Eminescu. Nu zic că aș fi învățat cine știe ce de la această revistă, însă măcar m-aș fi distrat la orele de română. Și cu distracția vine plăcerea.

P.S. Să nu fiu înțeles greșit: am încercat de 2 ori să citesc Enigma Otiliei. Prima dată am citit 10 pagini, a doua oară 15. De fiecare dată m-a luat cu dureri de cap, amețeli și mi-a apărut chiar și o erupție cutanată. Am considerat că este o reacție alergică așa că am lăsat-o baltă. Să facă Otilia ce-o vrea, nu mă interesează enigmele ei. Am și eu enigmele mele și nu bat lumea la cap cu ele.

6 comentarii:

  1. foarte interesant ce zici tu, dar eu din fericire am o profa de romana super tare si...spre uimirea ta ne-a spus de aceasta revista, si de multe altele...mai era una numita "Muci"...oricum, toata stima pentru ucenicii lui Iorga.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ești o norocoasă cu o astfel de profă. Eu nu am avut norocul ăsta.

    RăspundețiȘtergere
  3. dap..foarte posibil...desi a cam incasat-o saraca...pentru ca un coleg mai "binevoitor" a parat-o directoarei pe profa....si asa...am ramas doar cu atat...si ar mai fi multe sa ne spuna...dar acum nu se mai risca.

    RăspundețiȘtergere
  4. păcat... unii (directoarea) se pare că nu înțeleg că a face carte nu înseamnă numai a îndesa informații în capul unui elev care poate chiar peste 50 de minute va uita cel puțin jumătate. Dacă ești cu adevărat pasionat de literatură, atunci da, merită să știi tot. Dacă nu, cu astfel de lucruri rămâi după orele de română. Lucruri neobișnuite, lucruri noi, lucruri interesante. Nu ce părere are nu știu ce critic despre nu știu ce personaj secundar din nu știu ce volum. Iar acelui coleg cred că-i va părea rău mai încolo.

    RăspundețiȘtergere
  5. putin probabil ca ii va parea rau....oricum...mie imi place sa am discutii si in particular cu profii...am foarte multe de invatat de la ei...si ii apreciez pentru ca au curajur si forta de a veni in fiecare zi in fata elevilor chiar daca cu o zi inainte sau doua sau o saptamana au fost luati in deradere de unii dintre elevi. nimic nu mai e ce a fost si sper ca nu va ramane tot asa:)

    oricum, bravo tie:) ca iti realizezi visul, fain blog..si chestii interesante ai pus pe el...tot asa... nu de alta da m-am abonat acum la blogul tau si nu as vrea sa ma dezamagesti:D

    RăspundețiȘtergere
  6. eu cred că sunt șanse mici să se ajungă la ce a fost. am terminat liceul acum vreo 3 ani, dar mi se pare că l-am terminat acum 8. și este foarte rău așa cum e acum. din păcate, puțini își dau seama că e rău. iar cei care-și dau seama (tu, eu și alții ca noi) nu pot face mai nimic.

    o sa incerc...

    RăspundețiȘtergere