Share/Bookmark

joi, 18 noiembrie 2010

Ce mai e nou?

Până acum aproape nimic. Caut un job (cine nu?). Am câteva variante, poate voi scrie ce-am ales mai încolo.

Până atunci însă aș vrea să scriu despre ceva ce poate ați auzit. Sau dacă nu, auziți acum.

Se pare că cercetarea românească în biologie celulară/moleculară ar scoate capul în lume, la prima vedere. Însă numai la prima vedere.

Pentru cine nu a avut urechi să audă, academicianul L.M. Popescu, director general al Institutului de Patologie ”Victor Babeș” și șef al departamentului de medicină celulară si moleculară al universității Carol Davila din București a anunțat grozava descoperire a unor celule, numite telocite, care sprijină celulele stem. Conform lui, făra aceste celule, celulele stem sunt degeaba și nu pot face nimic. De unde rezultă importanța lor în medicină și posibile viitoare tratamente ale unor afecțiuni ca infarctul miocardic. Descoperirea s-a bucurat de publicitate pe mai toate mediile. Un exemplu este aici.

Însă cât este de revoluționară într-adevăr această descoperire? Răspuns: cam deloc. Iar în rândurile ce urmează voi explica.

În primul rând concluziile articolelor lui sunt trase numai din experimente de microscopie. Multă microscopie electronică, ceva imunohistochimie. Adică doar a văzut niște celule și a zis repede: nuuu, ascultați-mă pe mine, vă zic eu că asta fac celulele astea. Pentru a putea trage concluziile trase de el trebuie mult mai mult. Muuuult de tot.

În al doilea rând, o simplă căutare a cuvântului ”telocyte(s)” (da, am căutat ambele variante) în baza de date a articolelor științifice din medicină și alte științe conexe ale vieții (zeci de milioane de articole) dă uimitorul număr de 11 articole. Cum 11? Așa simplu, 11 articole care menționeaza aceste celule. Toate scrise de membri ai grupului lui Popescu și vreo 2 colaboratori din Italia. Păi scuză-mă, când e vorba de niște celule ce pot schimba medicina, se publică la greu. La greu și foarte greu. De exemplu, o căutare a altui tip de celule, ”pericyte” dă 3765 de articole. ”Hepatocyte”=70410. ”Hematopoietic stem cell”=65216. Cred că ați prins ideea.

În al treilea rând, la o cercetare (sic!) mai atentă vedem că 10 din acele 11 articole au fost publicate în Journal of Cellular and Molecular Medicine (factor de impact: 5,228). Un articol important intră în Nature (factor de impact: 29,495) sau, visul oricărui cercetător, în Cell (factor de impact: 31,152). Însă nu asta-i problema în paragraful ăsta. Care e? Faptul că sus-numitul L.M. Popescu are și onorantul nume, pe lângă descoperitor al telocitelor, de editor al Journal of Cellular and Molecular Medicine. Șocant, nu? :))

Aveam și eu speranța că poate-poate măcar cercetarea să se facă în România la fel de serios ca în străinătate. Așa cum e, fără fonduri, fără reactivi, fără aparatură, însă măcar cu respect de sine și demnitate.

P.S.: în aceeași notă, două din articole îl au pe el în postura de prim-autor. Pentru necunoscători, acest lucru poate fi normal. Adică e grupul lui, e academician, e profesor, e ideea lui poate. Total fals. Pe primul loc la autori este trecut întotdeauna post-doctorandul care a venit cu ideea și care a făcut munca (post-docul sau un doctorand). Pe la mijloc sunt alții care au făcut un experiment-două sau poate au editat vreo 3 imagini. Iar ultimul, ultimul este conducătorul de grup, șeful cel mare, profesorul. Academicianul. Pentru că el nu stă la bancă, nu pipetează, nu rulează geluri, nu face PCR, nu pregătește probele pentru microscop. Numele lui te bagă (sau nu) în jurnale de top. De-asta a muncit o viață întreagă, să se facă respectat și cunoscut. Oare de ce Popescu s-a pus el primul? Pentru ca atunci când este citat un articol, se face așa: primul autor et. al.

4 comentarii:

  1. Inclin sa iti dau dreptate (partial). Nu sunt nici biolog si nici histolog (sunt doar student), dar "celule telocite" mie imi suna a pleonasm.

    In al doilea rand, Dr. Ovidiu Sarbu (Univ. Ulm) i-a a inaintat o scrisoare deschisa Domnului Academician in care era rugat sa respunda la 10 intrebari despre aceasta celula bagatoare de seama. Nu a primit raspuns nici acum, dupa un an.

    Ma uimeste faptul ca presa preia o idee nefinalizata, o rumega de 2-3 ori prin holurile redactiei si in final se scoate o stire SOCANTA in care romanii sunt (din nou) eroi.

    sanatate,
    alex

    RăspundețiȘtergere
  2. salut!

    da, celule telocite este un pleonasm. sunt multi cercetatori romani care lucreaza in strainatate si care nu baga in seama aceste articole. as fi fost de-a dreptul surprins sa aflu ca dr. sarbu a primit vreun raspuns. am citit acum cateva zile un nou articol ce trateaza acest subiect, tot al lui popescu, publicat tot in jurnalul lui. plin de greseli gramaticale si ortografice (articolul era in engleza, bineinteles), 2-3 poze, 2-3 pagini si gata. m-a bufnit rasul. si nu am pretentii de doctorand, sef de grup, etc. sunt "doar" un masterand. mi s-a facut mie rusine de articolul lui, nu stiu cum lor nu li se face.

    pe mine mass-media romaneasca nu m-a surprins. la fel ca in orice alt domeniu (de la astronomie la economie) toti isi dau cu parerea, dar nimeni nu intreaba vreun specialist, nimeni nu cere vreo parere neutra, ideal de la cineva care nu are nici o legatura cu popescu si grupul lui. cat timp el a explicat cheltuirea multor bani prin aceasta "descoperire revolutionara", cat timp mass-media a luminat vietile romanilor, cat timp romanii fara pregatire in domeniu cred ce li se prezinta, totul este excelent. in tot acest timp insa, cercetarea din romania ramane din ce in ce mai in urma, pana probabil va disparea de tot.

    RăspundețiȘtergere
  3. hai sa ramanem la subiect!

    celulele astea "telocite" sunt defapt celule interstitiale Cajal (IIC), nu?

    de ce s-ar corupe un asa zis Academician sa placieze ceva care e deja descoperit?

    nu ma mira faptul ca nu a primit bani de la stat sa trimita niste dudui in china ca sa avanseze in cercetare...

    ceva pute aici! daca esti in domeniu, explica si noua, ca suntem oarecum curiosi...

    alex

    RăspundețiȘtergere
  4. nu sunt fix in domeniul respectiv, dar undeva pe langa. da, din ce mi-am putut da eu seama, alea-s celule interstitiale. conform pozelor lor de microscopie electronica (aici au intr-adevar o nota buna pentru ca pozele ies chiar bine), aceste celule au niste prelungiri. deci pot fi un sub-tip de celule interstitiale (asta nu pot stii cu siguranta si nu pot crede concluziile lor, din moment ce nu apar intr-un jurnal peer-reviewed - teoretic journal of cellular and molecular medicine este peer-reviewed dar se pare ca nu si pentru popescu). problema apare atunci cand ei se arunca in concluzii stiintifico-fantastice privind doar niste poze. e ca si cum te-ai uita la un singur cadru al unui film pe care nu l-ai vazut vreodata, dar incerci sa-ti convingi prietenii ca stii scenariul pe de rost numai din acel cadru. asa macar ar fi amuzant, dar cand ai pretentii de nobel, e cam nasol. singura mea explicatie - si sunt complet pe dinafara cercetarii din romania, deci nu stiu cum se acorda granturile si cum se contabilizeaza banii - este ca au primit niste bani, i-au cheltuit prin mijloace "romanesti" si acum incearca sa arate ca banii s-au dus unde trebuie si ca le trebuie mai multi. ce arata si ce zic ei nu ar trece testul unui congres international cu pretentii.

    RăspundețiȘtergere