Share/Bookmark

luni, 3 mai 2010

Și unde e sfârșitul lumii?

Am scris acum ceva timp de acceleratorul de particule de la CERN. Să vedem însă și ce au făcut până acum:
  • s-a creat o particulă de antimaterie (lucru care nu este absolut nou căci în 1965 două echipe de oameni de știință au creat un antideuteron, iar în 1995 CERN a anunțat crearea a nouă atomi de antihidrogen, urmați de alți 100 și un atom de heliu antiprotoni care a supraviețuit 15/1.000.000 dintr-o secundă).
  • a fost confirmată celebra ecuație a lui Einstein: într-adevăr, E=mc2. Numai că Einstein, băiat deștept de felul lui, a ajuns la această (până acum) teorie fără 9 miliarde de dolari. Numai că trebuia și demonstrată. Așadar, se poate crea masă din energie.
  • experimentul ATLAS (unul din cele patru de la HLC) a detectat bosonul W. Nu, nu este vorba de particula lui Dumnezeu care probabil va fi descoperită în 2013 pentru că detectarea acesteia necesită o energie mult mai mare, dublă decât folosesc în prezent, de 14 TeV, ci de particula ce este responsabilă de interacțiunile slabe, una din cele patru forțe fundamentale din Univers.
Eu unul de-abia aștept descoperirea unor noi particule sau dimensiuni ale spațiului, ”ceva esențial pentru a unifica gravitația cu alte forțe”, conform britanicului Nick Ellis, responsabil cu selecția datelor de la ATLAS.

Și culmea, încă suntem aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu